Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A muhi csata

2009.03.20

A tatárok szinte akadálytalanul jutottak el Muhi mezejéig, ahol a Sajó partján táboroztak le. Innen a fősereg vezére, Batu és emberei könnyedén megfigyelhették a folyó másik oldalán letelepedett magyarok lészámát és felállását, mert csak egy magaslatra kellett felkapaszkodnia és remekül rálátott a rossz táborhelyet választó magyar seregre. Ezzel ellentétben a magyarok nem láthatták őket és így számukat sem tudták felbecsülni.

A magyarok a király parancsára nem szerteszét, hanem egy csoportban, nyáj módjára ütötték fel sátraikat. Körbe állították a szekereket és pajzsokat, hogy megerősítsék a táborukat. A táboron belül a sátrak szűk helyen voltak összezsúfolva és a köteleket egymáshoz bogozták, így még maguk számára is elzárták a közlekedőutakat, ezért a táboron belül nem lehetett gond nélkül mozogni.

A király kemény harcra és kitartásra buzdította embereit, a morál erősítésére saját kezüleg osztogatott zászlókat. Az előkelők önzését mutatja, hogy mikor élet-halálról volt szó, akkor is a csata elvesztését szerették volna, mert úgy gondolták, hogy akkor a mellőzöttség helyett nagyobb becsületük lehet majd a vereség miatt megtört király előtt.

1241. április 10-ről 11-re virradó éjjelen orosz fogoly értesítette a magyar királyt a várható támadásról. A folyón átkelt tatár sereget Ugrin kalocsai érsek és Kálmán herceg - IV. Béla öccse - csapatai visszaszorították illetve beterelték a folyóba. Ezzel a magyarok azt hitték, hogy végeztek a harccal és győzelmet arattak a tatárokon. Nagy ujjongással tértek vissza táborukba, majd fegyvereiket lerakva, mint akik jól végezték dolgukat, lefeküdtek aludni.

Kálmán herceg és a kalocsai érsek azonban nem feküdt le, hanem fegyveresen virrasztott. Nem hiába. A tatárok átkeltek a Sajó több pontján és hajnalra elkezdték bekeríteni a magyarok táborát. Mikor a folyó őrei riasztották a magyarokat, tetőfokára hágott a zűrzavar a nem várt támadás miatt. Kálmán herceg és Ugrin érsek azonnal reagált és rávetették magukat csapataikkal a tatárokra, de kevesen voltak és visszaszorultak a táborba. Ugrin hangosan szidta a királyt gondatlanságáért, az ország előkelőit pedig tunyaságukért. Ők ketten pedig újra kimentek az ellenségre, vitézül harcoltak, de eredménytelenül, mindketten sebesülten térhettek csak vissza. A templomos rend mestere olasz vitézeivel mind egy szálig odavesztek.

Reggel hétre már bezárult a gyűrű a magyarok körül. A tatárok nyilazták a tábort és közelebb érve pedig tüzet vetettek a sátrakra. A magyarok nem tudtak sem védekezni, sem menekülni, hiszen még közlekedni is lehetetlen volt a kötelek és sátrak IV.Béla ezüstdénárjadzsungelében. A kötelekben meg-megbotlottak, egymást tiporták össze a nagy kavarodásban. A tatárok azért nyitottak menekülőfolyosót, hogy mint a nyulakra, úgy vadászhassanak a fegyvereiket, értékeiket eldobáló magyar harcosokra. A halálra hajszolt menekülőket kopjákkal leszúrták, karddal lenyakazták, vagy a mocsárba szorították őket és hagyták hogy megfulladjanak.

A tatárok kedvelt szórakozása volt a meghódított ország királyának üldözése és kézre kerítése. IV. Béla is belekeveredett egy lovascsatába, de emberei megvédték, kivágták a gyűrűből és váltott lovakon, a barbároktól űzve menekült észak felé. Kálmán hercegnek is sikerült kivágni magát szorongatott helyzetéből és bátyjával ellentétes irányba dél felé, Pestre tartott.

A veszteség döbbenetes volt. Elesett az ország két érseke, az esztergomi és a kalocsai, több püspök, prépost és főesperes. A mezőkön, utakon számtalan holttest hevert, lenyakazva, feldarabolva, a falvakban, templomokban ahová menekültek, holttestek összeégetve feküdtek. Kétnapi járóföldre csak a pusztulás, a vér és holttestek.

forrás: freeweb.hu/xantana/kozepkor/tatarjaras3.html

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ecezoacu - Biological neck overrun diagnose fractures: atrophic.

2019.02.24 19:55

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone Without A Prescription <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

sáfi ervin - Ózd

2015.09.25 19:29

Szégyen.

buddy8 - Általános tévedések Muhiról

2011.03.18 00:56

Na ez a Muhi (Mohi) csata általános, ismert, de rendkívül rossz leírása. Szinte szóról-szóra követi a dalmát Spalatói Tamás leírását, aki komoly konfliktusba keveredett IV. Bélával és sem őt, sem a magyarokat nem nagyon kedvelte. Igen, sok hibát elkövettek őseink, de az akkori világ legjobb, "hivatásos" hadserege volt az ellenfelük, és a mongolok a győzelem ellenére valóban igen súlyos veszteségeket szenvedtek el. A mai Muhinak pedig - fájdalom - semmi köze az akkorinak. A Poga nevű falu 1920-ban vette fel a Muhi nevet.

Hamvas József - Re: Általános tévedések Muhiról

2015.08.10 03:17

A terület az őskortól lakott. A 13. században két település állt itt, Muhi mezőváros és Poga falu. 1241-ben itt zajlott a muhi csata, amelyben a tatárok legyőzték IV. Béla seregeit. A település megsemmisült, a 14. századra települt be újra. Eger eleste és a mezőkeresztesi csata után újra pusztává vált. Az országos jelentőségű útvonal mentén fekvő Muhi a 14. század óta a diósgyőri uradalom része, a 16. század elejéig királynéi birtok. II. Lajos 1520-ban engedélyezte, hogy a településen két országos vásárt tartsanak. Török puszítások 1526-ban, 1541-ben és 1583-ban is sújtják a falut. 1596 után a település elpusztul. A diósgyőri uradalom Muhi földjeit majorságnak használják. 1627-ben Muhi mellett a Hejőn új hidat építenek és ismét elkezdődik a vámszedés. Poga a 18. században újra benépesült, 1928-ban pedig átnevezték Muhira. (Idézet Muhi Története Wikip.)

Ónodi lakos - tévedések

2013.04.10 21:59

'mert csak egy magaslatra kellett felkapaszkodnia és remekül rálátott a rossz táborhelyet választó magyar seregre"

Tessék eljönni a csata helyszínére, körbenézni, és mutatni egy magaslatot, ahonnan Batu ráláthatott a magyar táborra. Ilyen domb, vagy magaslat nem létezik, ez egy teljesen sík terület! Ez a csata leírás felháborítóan hamis!

klinkómisi - Kiskunmajsa, Botond utca 15

2011.03.18 01:08

Ne feledjük, hogy a mongol hadsereg az akkori világ legjobban képzett hadserege volt, akik már egész ázsiát meghódították . A magyar hadsereg pedig egy sebtében össeszedett alakulat volt . A mongolok sokkal gyorsabbak,mozgékonyabbak voltak . A letáborozás önmagában nem volt hiba, csak nem egy tömbben kellett volna elhelyezkedni . Hajnalban pedig gyorsan csatasorba kellett volna állni és a mongolok sajón való átkelését megakadályozni( mert ott a fólyóparton volt a legkissebb esély a bekerítésre, valamint a védekezés os ott lett volna a leghatékonyabb.) Az egy zárt tömbben való táborozás csak nagyobb létszámú gyorsan mozgó lovassággal és a mongol nyilaknál távolabbra hordó számszeríjjal, nomeg nagyobb higgadtsággal lett volna biztonságos.

Laci - Hajdúnánás

2010.04.20 17:17

Azért a tatárok számára ez nagyon keserves győzelem volt. Megdöbbentette őket a saját hatalmas veszteségük. Nemcsak a kán halála miatt vonultak vissza 1 év múlva, ezért nem kellett volna kivonni az egész hadat. Az óriási vérveszteségük miatt nem voltak képesek tartani magukat. Mert a csata után még voltak harcok! (pl. a váraknál)

ádámgyuri - Balassagyarmat

2010.04.11 13:57

Nos igen. Butaság volt benne, szakértelem hiány. A csata jó része már az elején, a felvonulásnál eldől. Pedig mi voltunk a védekezők, lehetett volna csapdát állítani, vagy megtéveszteni. De elmulasztottuk a lehetőséget. Ami meg utánna jött... A korai öröm többször is a vesztüket okozta már sok csatában. Sajna ez sem volt kivétel, pedig tényleg lehetett volna jobban...

Huszár István - 3580. Tiszaújváros. Örösi út 32. IV/3.

2010.03.26 13:32

Bárhogyan is írják le a szégyenletes vereséget, annak előidéző előzményeit, én akkor is büszke vagyak erre a településre, hiszen 1946. 03. 27-én itt " MUHI " községben láttam meg a napvilágot.

hajnal - budapest

2010.03.13 16:25

Hazudva alázzátok a magyar történelmet, de veszteni fogtok.

németh zoltán - vocantmeister@gmail.com

2009.09.10 07:33

JELLEMZŐEN KITŰNTÜNK KÉT ALAPVETŐ TULAJDONSÁGGAL,A BÁTORSÁGGAL ÉS AZ OSTOBASÁGGAL!a CSATA MEGNYERHETŐ LETT VOLNA AZ ERŐVISZONYOK ALAPJÁN, DE A MAGYAR BUTASÁG ELLENÉRE IS GYŐZÜNK HA NINCS OTT SUBUTAJ BAGATUR HOGY ETTE VOLNA MEG A FEKETE FENE!!!!!

esztii - esztii

2009.04.25 18:03

a muhi csata! egyik kedvenc sztorim a történelemben: körberaktuk magunkat szekerekkel, és mi magunk se tudtunk menekülni, nemhogy a tatárok.!! xd. :) hihi